במדינת ישראל כל אזרח שמלאו לו שמונה עשרה שנים חייב להתייצב לשירות צבאי למשך הזמן שנקבע לו בחוק. בנוסף לכך, משרתים ישראלים רבים בצבא בשירות קבע או מילואים, במשטרת ישראל ובעוד גופים ביטחוניים שונים. במהלך השירות הביטחוני האחריות על המשרתים מוטלת על משרד הביטחון. בכתבה זו נסקור מי רשאי להגיש תביעה כנגד משרד הביטחון? ומה הסיבות שיכולות להיות לתביעה זאת?
תביעה של משרד הביטחון מטעם חייל בשירות חובה
חייל בשירות חובה שנפצע או פרץ אצלו מחלה זו או אחרת שגרמו לו לנזק משמעותי וארוך טווח, יכול להגיש תביעה נגד הצבא בכדי לקבל פיצויים על הנזק שנגרם לו. עו"ד משרד הביטחון יוכל לסייע ולייצג את החייל בתהליך המשפטי. מדויק יותר לומר שהתביעה שתוגש תהיה כנגד משרד הביטחון, האמון על כל ביטחון אזרחי ישראל, ולא כנגד הצבא בעצמו.
כל פציעה או מחלה שנגרמה כתוצאה משירות חובה של חייל זה או אחר, מזכה אותו בפיצויים. כך גם פציעה שהתרחשה בדרך אל הצבא או בדרך מהצבא אל ביתו של החייל. לאחרונה נוסף סעיף שמאפשר לחייל בסדיר לקבל פיצויים גם על פציעה שהתרחשה ב-14 הימים הראשונים של חופשה מאושרת בשירות חובה.
תביעה של משרד הביטחון מטעם משרתים אחרים
גם שוטרים, עובדי שירות בתי הסוהר, המשרתים במג"ב ועוד, יכולים לתבוע את משרד הביטחון בגין פציעה או מחלה שנגרמה להם עקב השירות. את התביעה יש להגיש לקצין התמלוגים של משרד הביטחון. חשוב לציין שגם במקרה של חיילי חובה וגם במקרים של משרתים אחרים בכוחות הביטחון, יש צורך להוכיח שהפציעה או המחלה התרחשה כתוצאה מהשירות עצמו, ואין היא מוקדמת לשירות.
איך תובעים פיצויים ממשרד הביטחון?
בכדי לתבוע פיצויים ממשרד הביטחון, יש לתעד את כל הפציעות או המחלות שנגרמו לכם עקב השירות הבטחוני שלכם. חשוב מאוד להתייעץ עם רופא מומחה שיתעד את הנזקים שנגרמו בעקבות השירות הבטחוני. את כלל התיעוד יש לצרף לתביעה שאותה שולחים לקצין התמלוגים של משרד הביטחון. לאחר מכן תכונס ועדה רפואית צבאית שתקבע את אחוזי הנכות של התובע ובהתאם את גובה ואופי הפיצוי שמגיע לו.
איך למקסם את הסיכוי לזכות?
בכדי למקסם את הסיכויים לקבלת הפיצויים, כדאי לעבוד בצורה מסודרת ולשלוח את כל המסמכים הרלוונטי עם הבקשה שנשלחה. בנוסף לכך כדאי לשקול התייעצות עם עורך דין בעל התמחות בתביעות כנגד משרד הביטחון. עורך דין מנוסה יעזור לכם בהגשה נכונה של התביעה ובייצוג בעת ההתייצבות לוועדה הרפואית.
מי יכול לתבוע את הצבא – סיכום
כל חייל בשירות חובה, מילואים או קבע יכול להגיש תביעה כנגד משרד הביטחון. תביעה זאת מטרתה לקבל פיצוי על נזק שנגרם לחייל עקב השירות הביטחוני שלו. בכדי לתבוע את משרד הביטחון יש להגיש בקשה לקצין תמלוגים ולעמוד בפני ועדה צבאית רפואית.